Algemeen

Politie waarschuwt voor praktijken van wietboeren in deze regio

Bij Jannum was het een onbewoonde boerderij, die vorig jaar vermoedelijk speciaal voor de hennepteelt is aangekocht. Van activiteiten daar was overdag nauwelijks sprake, maar voor de politie was er voldoende aanleiding om begin dit jaar aan de slag te gaan met anonieme tips over met name ongewone drukte in de late avond en nachtelijke uren. 

 Foto's: Bram Buruma

 

De politie werd begin dit jaar op de mogelijke illegale praktijken in en rond de boerderij getipt via Meld Misdaad Anoniem. Politiechef Noordoost Marjan de Ruiter zei dat oprollen van deze, op een professionele manier opgebouwde grote, hennepplantage kon met dank aan tips van burgers. ,,Dit zijn voor ons heel waardevolle meldingen. Wij werken in een heel groot gebied en kunnen niet alles zelf zien. We doen daarom altijd de oproep aan burgers om zich te melden als zij verdachte situaties zien en zijn heel blij dat wij hier op deze manier achter zijn gekomen. ’’De boerderij kwam vorige jaar leeg te staan en kwam in juni 2017 te koop met een vraagprijs van bijna drie ton als ‘een landelijk gelegen woonboerderij met vrijheid, rust en ruimte’. De landerijen van de vorige eigenaar werden verkocht aan twee collega veehouders in de omgeving. 

Volgens de politie werd in Jannum bevestigd dat het probleem zich vanuit andere delen van Nederland verschuift naar Fryslân, omdat de prijzen van vastgoed hier relatief laag zijn en men hier ogenschijnlijk nog vrij onopvallend te werk kan gaan. Ook Hayo Apotheker waarschuwde als burgemeester van Noardeast-Fryslân dat omwonenden alert moeten zijn, als er een vermoeden is dat iets niet klopt. ,,Wij moeten daar met elkaar scherp op zijn’’, aldus Apotheker. Politiechef Marjan de Ruiter waarschuwde voor naïviteit bij de verkoop van bijvoorbeeld boerderijen. ,,Voor je het weet word je meegetrokken in de criminaliteit en kom je daar bijna niet meer uit.’’  

Bij een zorgvuldig voorbereidde inval trof de politie op dinsdag 9 april 's morgens rond acht uur ongeveer 1200 planten aan, die over twee weken geoogst konden worden. De opbrengst per oogst zou zo'n ruim honderdduizend euro kunnen bedragen. Met een ‘goede’ oogst zou dat met jaarlijks vijf oogsten naar schatting op deze locatie jaarlijks goed zijn voor een winst van een half miljoen euro. De politie spreekt dan van heel inventief gebouwde ruimtes in de boerderij en een professionele aanpak. De kwekerij was ondergebracht in twee verschillende goed geïsoleerde ruimtes en de elektriciteit werd illegaal afgetapt en dat zorgde in combinatie met het gebruik van veel water volgens de politie voor een levensgevaarlijke situatie. 

Een dikke stroomkabel was zorgvuldig weggewerkt in de betonnen vloer van de stal. Rondom in de stal stonden kuubkisten klaar voor de oogst. Op zolder boven de oude veestal was een droogruimte gebouwd. Tegelijk met de inval werd een 28-jarige man bij zijn woonadres in de gemeente Heerenveen aangehouden.