Algemeen

Presentatie souvenir Pelgrimstander in Sint-Jacobiparochie

Beeldend kunstenares Talea Jansma heeft een souvenir voor Sint-Jacobiparochie gecreëerd. De presentatie op 27 juli 2019 werd door een groot tal genodigden en belangstellenden gevolgd bij de hoofdingang van het Pelgrimsportaal in De Groate Kerk in Sint-Jacobiparochie. 

Na de speech en de dankwoorden aan de medewerkers en de gastvrije vereniging reikte Talea Jansma het eerste exemplaar uit Frans Hofstra,  voorzitter van het coördinatieteam Pelgrims informatiecentrum, aan. Het publiek werd door Jansma getrakteerd op een pepermuntje, als symbool voor het kiezelsteentje dat pelgrims in hun mond doen om speeksel te vormen tijdens de kilometerslange voettocht. 

Het ontwerp is gestanst uit staal en bewerkt door Gjalt Vriesinga, Metal Art, werkzaam bij Meijer Metaalfabriek. Directeur Hendrik Meijer sponsort de productie. De netto opbrengst is voor het goede doel WarChild.

Het idee van Jansma ontstond naar aanleiding van het in 2019 gehouden finestere op Zwarte Haan waarbij ongeveer 1500 belangstellenden bijeen kwamen om de nacht op ingetogen feestelijke wijze tot 7 uur ’s ochtends door te brengen. Hier was geen aandenken of souvenir van of over Sint-Jacobiparoche te verkrijgen. Het Bildtse dorp Sint-Jacobiparochie is sinds jaar en dag het eind- en of startpunt van de pelgrimsroute van Santiago de Compostela.

Het dorp in onlosmakelijk verbonden met de heilige Jacob, die op 25 juli geëerd wordt op zijn naamdag.

De souvenir-stander is een Sint Jacobschelp met in de holte een pelgrim van 10 bij 15 cm. Het is te koop voor 15 euro cash bij de afstempelposten van de pelgrimsroute en bij de plaatselijke Middenstand: Mient de Vries BikeTotal, Imago kapsalon, Toko Asha, ’t Blommeskuurtsy, JannieSSalon, restaurant de Zwarte Haan, Rennie’s AigenAardigheden en De Oude Postduif.