Algemeen

Schilderlessen Edgar de Cruijer

Al meer dan 10 jaar geeft Edgar de Cruijer schilderles. Eerst 7,5 jaar in Leeuwarden en sinds 

september 2015 in het Vitushûs in Stiens. Hij doceert de schildertechniek van de oude meesters, het zogeheten glaceren. Dat is schilderen in lagen. Schilderliefhebbers uit heel Friesland en andere provincies, weten inmiddels de weg naar Stiens te vinden. Edgar geeft les aan meer dan 50 leerlingen.

Lessen in Leeuwarden

Edgar heeft daarvoor les gegeven in twee voormalige galerieën in Leeuwarden. Eén seizoen in galerie De Phoenix en zeven jaar in galerie De Kleine Hoogstraat, voordat hij in het St.Vitushûs in Stiens begon. Edgar de Cruijer heeft zijn opleiding gehad aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam, met Pierre Janssen als directeur.

Schilderen in glacislagen
Bijna alle oude meesters, zoals Rembrandt, Vermeer en de Leidse fijnschilders werkten vroeger allemaal met glacis-lagen. Dunne glasachtige laagjes, om details en diepte aan het schilderij te geven. Als een schilderij in één laag wordt geschilderd, kan het nooit die diepte hebben, die je kunt bereiken in meerdere lagen. Dit is de klassieke schildermethode. Deze is in de negentiende eeuw door toedoen van de impressionisten en modernisten in vergetelheid geraakt. Pas in de twintigste eeuw gingen er weer kunstschilders gebruik maken van deze techniek. Edgar is deze techniek ook gaan gebruiken en doceert het nu in zijn schilderlessen.

Vast lopen
Veel mensen die thuis schilderen, komen een heel eind, maar op een gegeven moment lopen ze vast. Dan gaat het plezier weg. En dat is heel jammer. Met het glaceren kom je veel verder met je schilderij. Dan ga je heel nieuwe dingen zien en komt het plezier weer helemaal terug. Zo kan je een professioneel schilderij maken, waar je eerder nooit van durfde dromen.

Schilderlessen
De lessen vinden plaats op woensdagen en donderdagen en duren 2,5 uur. Dit najaar zijn er 18 lessen. Er zijn 6 verschillende groepen en deze hebben meestal rond 10 cursisten. Tussentijds instappen is altijd mogelijk.
Tijdens de lessen wordt een ieder individueel begeleid. Niet iedereen heeft evenveel ervaring. De een heeft ook weer andere wensen dan de ander. Onderwerpen om te schilderen worden gekozen in overleg. Edgar vertelt ook vaak iets over kunstschilders om meer inzicht te krijgen in de kunstgeschiedenis.

Workshops op zaterdagen
Er zijn ook weer diverse workshops op de laatste zaterdag van de maand. Deze workshops duren van 10.00-12.30 uur en van 13.30-16.00 uur. Tussendoor is er een uur pauze.
Zaterdag 23 februari is er een workshop Kleuren mengen.
Zaterdag 30 maart is er een workshop Landschap schilderen.
Zaterdag 27 april is er een workshop Portret schilderen.
U kunt zich opgeven op 06 25023477 of op info@realistischschilderen.nl

Begin seizoen
16 en 17 januari 2019 beginnen de reguliere lessen. Woensdagmorgen, middag en avond en donderdagmorgen, middag en avond. Tussentijds instappen is altijd mogelijk. 

Zie voor meer info www.realistischschilderen.nl en www.edgardecruijer.nl
Inlichtingen en opgave 06 250 234 77 en op info@realistischschilderen.nl