Algemeen

Schilderlessen najaar Edgar de Cruijer

Al meer dan 10 jaar geeft Edgar de Cruijer schilderles. Eerst 7,5 jaar in Leeuwarden en sinds september 2015 in het Vitushûs in Stiens. Hij doceert de schildertechniek van de oude meesters, het zogeheten glaceren. Dat is schilderen in lagen. Schilderliefhebbers uit heel Friesland en soms zelfs van andere provincies, weten inmiddels de weg naar Stiens te vinden.

Edgar de Cruijer heeft zijn opleiding gehad aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam, met Pierre Janssen als directeur.

Zelf schilderen als de oude meesters
Bijna alle oude meesters, zoals Rembrandt, Vermeer en de Leidse fijnschilders werkten vroeger allemaal met glacis-lagen. Dunne glasachtige laagjes, om details en diepte aan het schilderij te geven. Als een schilderij in één laag wordt geschilderd, kan het nooit die diepte hebben, die je kunt bereiken in meerdere lagen. Dit is de klassieke schildermethode. Deze is in de negentiende eeuw door toedoen van de impressionisten en modernisten in vergetelheid geraakt. Pas in de twintigste eeuw gingen er weer kunstschilders gebruik maken van deze techniek. Edgar is deze techniek ook gaan gebruiken en doceert het nu in zijn schilderlessen. Nu kunt u zelf leren schilderen als de oude meesters.

Vastlopen
Veel mensen die thuis schilderen, komen een heel eind, maar op een gegeven moment lopen ze vast. Dan gaat het plezier weg. En dat is heel jammer. Met het glaceren kom je veel verder met je schilderij. Dan ga je heel nieuwe dingen zien en komt het plezier weer helemaal terug. Zo kan je een professioneel schilderij maken, waar je eerder nooit van durfde dromen. 

Schilderlessen
De lessen vinden plaats op woensdagen en donderdagen en duren 2,5 uur. Dit najaar zijn er 12 lessen. Er zijn 6 verschillende groepen en deze hebben meestal rond de 10 cursisten. Tussentijds instappen is altijd mogelijk. Tijdens de lessen wordt een ieder individueel begeleid. Niet iedereen heeft evenveel ervaring. De een heeft ook weer andere wensen dan de ander. Onderwerpen om te schilderen worden gekozen in overleg. Edgar vertelt ook vaak iets over kunstschilders om meer inzicht te krijgen in de kunstgeschiedenis.

Workshops op zaterdagen
Er zijn ook weer diverse workshops op de laatste zaterdag van de maand. Deze workshops duren van 10.00-12.30 en van 13.30-16.00 uur. Tussendoor is er een uur pauze.

  • Zaterdag 28 september is er een workshop Kleuren mengen.
  • Zaterdag 26 oktober is er een workshop Vogels schilderen.
  • Zaterdag 30 november is er een workshop Portret schilderen.

U kunt zich hiervoor opgeven 06-25023477 of info@realistischschilderen.nl

Gratis proeflessen
Zaterdag 7 september zijn er proeflessen. Van 10.00-12.00 uur of van 14.00-16.00 uur. De les is gratis, voor het gebruik van het materiaal vragen we een bijdrage van 5 euro. U ontvangt een paneel dat u na afloop mee naar huis kunt nemen. Tijdens de proefles vertelt Edgar over de mogelijkheden van het schilderen in lagen. U kunt zich hiervoor opgeven 06-25023477 of info@realistischschilderen.nl

Woensdag 11 en donderdag 12 september 2019 beginnen de reguliere lessen op woensdagmorgen, -middag en -avond en donderdagmorgen, -middag en -avond. Tussentijds instappen is altijd mogelijk.

Zie voor meer info www.realistischschilderen.nl en www.edgardecruijer.nl Inlichtingen en opgave 06-25023477 en op info@realistischschilderen.nl