Algemeen

Scholen uit Dronryp herdenken samen en toch apart het monument bij de brug

Het monument bij de brug in Dronryp staat er al sinds 1949. De basisscholen van Dronryp hebben het samen geadopteerd. Dat betekent dat er ieder jaar, rond 11 april, een herdenking wordt georganiseerd door de drie scholen, samen met de kinderen van groep 8. 

Leerkracht Jeanet van it Anker merkt op dat het goed is voor de kinderen om te blijven herdenken. Ook dit jaar doen OBS de Romte, CBS it Anker en IKC st. Radbodus dit, met zijn allen, maar wel even om de beurt. Dat moet nu eenmaal in deze tijd. Maar doordat we allemaal dezelfde teksten en dezelfde gedichten lezen en ook allemaal dezelfde film gaan kijken, zijn we toch zoveel mogelijk verbonden. En dat is belangrijk, want hoe meer je met andere mensen verbonden voelt, hoe minder de kans is op ruzie, haat en oorlog. Directeur Jansma van IKC st. Radbodus over de herdenking: “Op deze manier zijn we samen (verbonden) en toch apart.”

De Tweede Wereldoorlog is een vreselijke periode in de geschiedenis van Nederland en vele andere landen. We mogen hopen dat dit nooit meer zal gebeuren. Om ons daaraan te herinneren wordt er ieder jaar een Dodenherdenking gehouden bij de verschillende monumenten in het land.

Ook in Dronryp staat zo'n monument. Je vindt het bij de brug. Het monument is daar geplaatst vanwege een afschuwelijke gebeurtenis.

In april 1945 werd het duidelijk dat de Duitsers de oorlog zouden verliezen. De mensen van het verzet kregen de opdracht om ervoor te zorgen dat de Duitsers niet gemakkelijk terug konden vluchten naar hun eigen land. Daarom werd tussen Dronryp en Deinum het spoor gesaboteerd. Een Duitse trein met 26 wagons ontspoorde.

Als vergeldingsactie haalden de Duitsers 14 Nederlandse mannen uit de gevangenis. Zij werden ervan verdacht in het verzet te zitten. De Duitsers wilden deze mannen fusilleren bij de plek van de sabotage. Toen ze door Dronryp reden bleek dat de brug open stond. Ook dit was een sabotageactie. Op dat moment kwamen er Engelse vliegtuigen overgevlogen. De Duitse soldaten werden nu haastig en besloten om de mannen daar ter plekke dood te schieten. Eén man overleefde de fusillade, dertien jonge mannen stierven op 11 april 1945 op deze plek.

Meester Theo van obs De Romte zag aan zijn leerlingen dat ze oprecht interesse hadden in wat er zich bij de brug af had gespeeld en welke impact dat had op de gemeenschap van Dronryp. 

Directeur Niels Gaastra van obs De Romte gaat er vanuit dat de 3 scholen volgend jaar weer gezamenlijk bij monument staan. Samen en verbonden.