Algemeen

Stadshout Leeuwarden geeft gekapte bomen Sint Bonifatius Park tweede leven

Enkele van de weinig overgebleven bomen die oorspronkelijk op het terrein van het oude Sint Bonifatius Hospitaal stonden, zijn afgelopen week gekapt. De bomen aan de Valkstraat waren ziek en werden gevaarlijk voor de omgeving. De gekapte bomen mochten echter niet verloren gaan, vonden Ithran de la Rie en Danita Vellinga van Stadshout Leeuwarden: “Deze bomen zijn voor veel mensen onderdeel van bijzondere herinneringen, daarom zorgen we dat de boomstammen een tweede leven krijgen.”

Danita Vellinga en Ithran de la Rie inspecteren de boomstammen uit het Sint Bonifatius Park. Foto gemaakt door: Hendrik Engbrenghof 

 

Stadshout Leeuwarden redt gekapte bomen uit Leeuwarden en omstreken van de versnipperaar en maakt er houten producten van. Dit doet Stadshout Leeuwarden in samenwerking met de gemeente Leeuwarden en met particulieren die hun gekapte bomen een nieuwe functie willen geven. Ithran de la Rie (26) richtte Stadshout Leeuwarden eind 2019 tijdens het laatste jaar van zijn studie op: “Ik kwam erachter dat de bomen uit onze eigen omgeving vaak worden versnipperd, terwijl we ondertussen wel hout uit de hele wereld importeren om hier te gebruiken. Als we naar een circulaire economie toe willen, moeten we kringetjes niet alleen sluiten, maar ook korter maken. Wij willen gebruiken wat hier groeit, want dat hout is vaak nog heel goed en hartstikke mooi.” Van het hout maakt Stadshout Leeuwarden producten op maat, van meubels tot bieropeners. 

 

Danita Vellinga (27), De la Rie’s partner in Stadshout Leeuwarden én in life, vertelt over de bomen van het Sint Bonifatius Park: “Juist de bomen van deze plek moeten een tweede leven krijgen, want hier zijn voor veel mensen herinneringen ontstaan. Hier stond vroeger het Sint Bonifatius Hospitaal, oftewel MCL Noord. Daar kwamen baby’s op de wereld, zijn levens gered en is afscheid genomen. Het hout van deze plek kan herinneringen voor mensen tastbaar maken, nu het hospitaal er niet meer is.”

 

De locatie van de boom is voor Stadshout Leeuwarden heel belangrijk. Vellinga: “We hopen dat mensen zien dat het niet zomaar een stuk hout is, maar een boom is geweest. Daarom geven we al onze producten altijd een bomenpaspoort, waarop je precies kunt zien van welke boom uit de stad het hout kwam.” Vellinga en De la Rie hopen zo dat mensen zich bewust worden hoe waardevol grondstoffen uit de eigen omgeving zijn en dat producten er niet zomaar zijn.

 

Er komt veel kijken bij de transformatie van boomstam tot houtproduct. Nadat de bomen gekapt zijn, moeten ze worden getransporteerd, gezaagd, een half jaar tot een jaar buiten aan de lucht worden gedroogd en bij een circulaire drogerij worden nagedroogd tot het juiste vochtpercentage. Pas dan kan het hout in de werkplaats van Stadshout Leeuwarden worden verwerkt tot producten. De la Rie: “Met hout heb je een hoop geduld nodig. Desondanks is het de moeite waard, als je uiteindelijk ziet hoe mooi het hout van de boomstam is en mensen blij zijn met hun product.” 

 

Op de website van Stadshout Leeuwarden vind je meer informatie over het hout van het Sint Bonifatius Park www.stadshoutleeuwarden.nl