Algemeen

Stiens doet mee aan World Cleanup Day

Heb jij ook zo’n hekel aan zwerfvuil op straat, in bosjes en aan de waterkant? Pak jij het ook vaak op om het verderop in een vuilnisbak te gooien? Op zaterdag 21 september kun je dit samen met anderen doen. Want dan is het World Cleanup Day. En Stiens doet mee. 

Twee Stiensers hebben de actie Stiens zwerfafval vrij! aangemeld bij World Cleanup Day. Samen een paar uurtjes op pad om Stiens schoner te maken. Zinvol en gezellig. Om 10.00 uur staat voor iedere deelnemer een kop koffie klaar onder de overkapping van zwembad it  Gryn aan de Ieleane 1. Daarna gaan we in twee- of drietallen uiteen om langs verschillende routes  het zwerfafval in zakken te doen. Daarbij is het aan te raden (tuin)handschoenen aan te doen. Er zijn vuilniszakken en enkele grijpers aanwezig. Tegen 12.00 uur keren de groepjes terug bij it Gryn en maken we met elkaar de balans op. Liefhebbers kunnen deze morgen ook de Litterati-app installeren en tijdens de route het gevonden afval vastleggen en doorgeven aan de Plastic Soup Foundation. Zo  krijgt deze organisatie, die Cleanup Day in Nederland coördineert, in beeld welk soort afval er het meest rondslingert in onze Nederlandse straten. En onderneemt ze actie richting de bedrijven. Heb je zin om 21 september mee te doen? Meld je dan vooraf aan via www.worldcleanupday.nl  of bel met Lies Warmerdam, 06-41817777. Dan zorgen wij voor voldoende vuilniszakken en koffie!            

Het is goed om te weten dat ruim 160 landen op 21 september de planeet een grote  schoonmaakbeurt geven. Naast het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil is het belangrijk om  meer waardevolle informatie te verkrijgen over het soort afval dat op straat en in het milieu belandt  en de herkomst ervan. Immers, hoe meer we weten over het afval, hoe gerichter er gewerkt kan worden aan structurele oplossingen. Kijk  voor de resultaten en aftermovie van 2018 op www.worldcleanupday.nl.