Algemeen

Stiens weer een stukje schoner

Op World Cleanup Day, zaterdag 21 september, verliep de actie Stiens zwerfafval vrij!  zonnig, gezellig en heel geslaagd. Elf deelnemers, waaronder een super gemotiveerd jongetje, kwamen ‘s morgens bij it Gryn bijeen. Na een kop koffie ging men in tweetallen een paar uurtjes afval rapen, gehuld in blauwe hesjes van TSM (Trash Sports Movement) en voorzien van grijpers en vuilniszakken. 

Na twee uur waren die zakken vooral gevuld met blikjes, plastic flesjes, allerlei snoeppapiertjes (soms zelfs nog halfvolle snoepzakken!) en sigarettenpeukjes, heel veel sigarettenpeukjes. Ook werden er enkele lachgasampullen, gebruikte condooms, kapot glas en een half leeggegeten bak maaltijdsalade in een bushokje gevonden. Onderweg kregen de koppels vaak waarderende woorden van dorpsgenoten. Wie weet doen die mensen volgend jaar ook mee! Maar beter nog; laten we met elkaar Stiens het hele jaar zwerfafvalvrij houden!

Deze actie was één van de 1.361 acties die in Nederland werden georganiseerd. In totaal staken 15.673 landgenoten de handen uit de mouwen voor een schoner Nederland, waarvan ruim 500 Friezen. En niet alleen in ons land was men "yn it spier". Wereldwijd werden er in 160 landen soortgelijke acties gehouden. Kijk voor informatie over de doelstelling en resultaten op www.worldcleanupday.nl