Algemeen

Tweede lustrum voor Oldehove Cup

Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens organiseert zaterdag 28 september voor de tiende opeenvolgende keer de Oldehove Cup. Het jaarlijkse full contact-karatetoernooi voor kinderen, jongeren en volwassenen wordt gehouden in Sporthal Rengers in Leeuwarden. Naar schatting gaan  circa tachtig karateka's uit heel Nederland de strijd met elkaar aan voor de prestigieuze bokaal die je niet wint maar verdient.

Kata en kumite
Het toernooi kent een ochtend- en middagdeel. 's Ochtends is er vanaf 10.30 uur een toernooi voor specialisten op het gebied van kata (loopvormen). Daarna volgen kumitewedstrijden (vrije gevecht), waarbij dames en heren in diverse leeftijd- en gewichtsklassen het op de mat tegen elkaar opnemen. Dojo's (scholen) uit IJlst, Dokkum en Drachten verdedigen met Iryoku de Friese eer. Namens Iryoku doet onder meer regerend Nederlands kampioene Rosan Martina uit Leeuwarden mee.

Moed, wilskracht en respect
Bij zowel kata als kumite zijn er in de poules eerste, tweede en derde prijzen te winnen. De belangrijkste bokaal wordt niet gewonnen maar verdiend: de Oldehove Cup. Deze eer gaat naar degene die het meest de kernwaarden van het Shinkyokushin Karate (moed, wilskracht, respect) heeft uitgedragen. Een poulewinnaar is niet automatisch de grootste kanshebber; ook iemand zonder podiumplek kan hem verdienen. Hij of zij wordt aan het einde van de dag door de driekoppige Oldehove Cup-commissie aanwezen. Vorig jaar werd de cup door Léon Lijzenga van de afdeling Sport van de Gemeente Leeuwarden overhandigd aan de 12-jarige Renzo Visser van Kyokushin Karate IJlst. Zijn dojo wist in 2012 de bokaal ook te bemachtigen. Karatevereniging Iryoku was met Brigitte Breur in 2015 fortuinlijk. De andere jaren ging de cup naar Zwolle (2017, 2013), Delfzijl (2016, 2010), Wagenborgen (2014) en Zutphen (2011).

25 jaar Karatevereniging Iryoku
Karatevereniging Iryoku (Japans voor wilskracht) werd op 1 september 1993 opgericht door Shihan Gilbert Cleveringa en Sensei Arend Mud. Momenteel telt de vereniging ruim 120 leden en vijf leslocaties: vier in Leeuwarden en één in Stiens. In de afgelopen 25 jaar werd een groot aantal prijzen in de wacht gesleept. Iryoku leverde meerdere Friese en Nederlandse kampioenen af. Ook is er een Europese titel veroverd. Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse Shinkyokushin Organisatie (NSKO).

Shinkyokushin Karate
Shinkyokushin Karate is het full-contactkarate van Masutatsu Oyama. De Japanse naam betekent vrij vertaald ‘de weg van de uiterste waarheid’. Shinkyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het Shinkyokushin Karate, waaronder Dolph Lundgren en Sean Connery.