Algemeen

Valpreventieprogramma van start bij FysioStiens

Zelfstandig en zeker op de been met het programma In Balans. Ook als u ouder wordt, wilt u zelfstandig de dagelijkse dingen kunnen blijven doen. Juist daarom is het belangrijk dat u zich veilig en vertrouwd voelt met uw lichaam. Met het programma In Balans wordt er onder andere gewerkt aan uw spierkracht, zelfvertrouwen, conditie en evenwicht. De kans om te vallen wordt daarmee kleiner. Bovendien leert u nieuwe mensen kennen in uw omgeving. 

Voor wie is het valpreventieprogramma bedoeld?

In Balans in geschikt voor zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. Er is sprake van een verhoogd valrisico als u op minimaal 1 van de onderstaande vragen ‘ja’ kunt antwoorden: 

1) Bent u de afgelopen 12 maanden gevallen? 

2) Bent u bezorgd om te vallen? 

3) Heeft u moeite met bewegen, lopen of balans houden? 

Hierop volgend kunnen we door het afnemen van een looptest u een passend advies geven en beoordelen of u in aanmerking komt voor het valpreventieprogramma In Balans. Dankzij een subsidie van de gemeente Leeuwarden kunt u dan het programma kosteloos volgen.

Wat houdt het valpreventieprogramma in?

Binnen het In Balans programma komen Tai Chi principes aan bod. Deze principes hebben te maken met lichaamsbewustwording (hoe stevig sta ik op mijn benen), balans (lichaamszwaartepunt binnen het steunvlak houden) en alerte ontspanning (bewust zijn van ontspannen spieren). Daarnaast zullen er ook oefeningen aan bod komen die als doel hebben om de spierkracht en conditie te verbeteren. Ook leert u hoe u kunt opstaan na een val door optimaal gebruik te maken van uw balans, houding en spierkracht. Naast het oefenen zal er ook voorlichting gegeven worden. Dit bestaat onder andere uit handige oefeningen, tests en informatie over bewegen, evenwicht en valrisico.

Wat is de werkwijze van FysioStiens met het valpreventieprogramma?

Het programma wordt in groepsverband aangeboden en zal doorgaan als er 10 aanmeldingen zijn. Dit is tevens de maximale groepsgrootte. Binnen het programma wordt er onderscheid gemaakt in niveau en zal iedereen op zijn/haar niveau successen en uitdagingen ervaren. U wordt begeleid door Anouck Bletterman, fysiotherapeut, en Tim Spieker, fysiotherapeut in opleiding. Het vindt plaats binnen de praktijk van FysioStiens. Truerderdyk 9. 9051 JB Stiens.

Wat is de duur van het valpreventieprogramma?

Het programma vindt 2 keer per week plaats gedurende 10 weken, op maandag middag van 14:00 – 15:15 uur en op donderdag ochtend van 10:00-11:15 uur. Dit is inclusief een kopje koffie/thee. 

Meedoen met het valpreventieprogramma?

Bent u nieuwsgierig geworden? Kom dan naar de vrijblijvende workshop op maandag 4 maart van 14:00 – 15:00 uur. Tijdens deze workshop wordt tevens de looptest afgenomen. De startdatum van het programma is maandag 11 maart. 

 Voor meer informatie en opgave (voor workshop dan wel training) bel naar 058-2575250 of stuur een e-mail naar anouck@fysiostiens.nl