Algemeen

Verbouw je eigen groenten in Stiens

Zelf je groenten verbouwen? Dat kan! Bij Volkstuinvereniging Stiens e.o. liggen nog een aantal percelen braak. DIt kan per direct ingaan, zodat er vast met de voorbereidingen kunt gaan beginnen. 

Nu het oktober is geworden, loopt het tuinierseizoen voor de meeste tuinders van onze volkstuinvereniging ten einde. Zeker nu er eind september een natte periode aanbrak. Een aantal leden hebben de tuin al winterklaar gemaakt. Alleen de wintergroente kan nog worden geoogst. Het is voor de meesten een prima verbouwseizoen geweest. Het weer zat behoorlijk mee. Geregeld wat water en veel zon. Je bent ieder jaar weer afhankelijk van wat de natuur doet. Nu moet je de komende maanden weer gaan nadenken over hoe je je tuin voor volgend seizoen gaat indelen en wat je waar wilt gaan verbouwen. Ook een belangrijke bijkomstigheid is hoe je gaat bemesten. Wisselteelt is belangrijk om ziekten in je gewassen te voorkomen.

Ook dit seizoen zijn er weer een aantal leden i.v.m. hun leeftijd gestopt. Er zijn gelukkig ook weer jongere leden bijgekomen. Er liggen op beide volkstuincomplexen  nog een aantal percelen braak. Het zou mooi zijn als deze percelen weer een huurder gaan krijgen. Dit kan per direct ingaan, zodat je vast met de voorbereidingen kunt gaan beginnen.

Wie gaat de uitdaging aan?

In principe huur je 100 m2. We begrijpen dat dit voor een beginnend tuinder misschien wel wat te veel is. Je weet misschien ook niet of tuinieren iets voor jou is. Daarom heeft het bestuur gemeend een stuk grond beschikbaar te stellen op beide tuincomplexen waarop je in overleg een kleiner stuk grond kunt huren. Er zijn op beide complexen een aantal tuinders die je bij het verbouwen van je eigen groente willen begeleiden. Zij kunnen je adviseren over de grondbewerking, het maken van een tuinplan (wat ga je telen), wanneer kun je oogsten enz.

Wie durft het aan? Alleen, samen met een vriend(in) of met je kinderen?

Ook in het kader van duurzaamheid zou het goed zijn om te leren hoe je je eigen groente verbouwt. Als je leert hoe je moet verbouwen heb je aan 100 m2 genoeg om het hele jaar van je eigen groente te eten.

Zelf uw groente of bloemen verbouwen heeft veel voordelen:

  • De producten zijn vers, smaakvoller en onbespoten!
  • Je haalt van de tuin wat je echt nodig hebt, geen voedselverspilling.
  • Je verbouwt wat je zelf lekker vindt en je kunt experimenteren, ook met minder bekende groentes.
  • De ene wortel of aardappel is de andere niet.
  • Bloemen staan langer in de vaas.
  • Je krijgt voldoende lichaamsbeweging en kunt dus de   sportschool een keertje overslaan.
  • Het is ook een sociaal gebeuren, met medetuinders lekker in de buitenlucht bezig zijn en met elkaar dingen ontdekken en gegevens uitwisselen. De ervaren tuinders willen hun kennis graag met je delen en je helpen.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de onderstaande beheerders van de Volkstuinvereniging Stiens en Omstreken: 

Op ‘e Terp, D. Veenstra, tel.: 058-2574128
Griene Leane: W. Kemker, Tel.: 058-2572684