Algemeen

Vlasroute 2024 van start gegaan

Je hoeft niet naar Frankrijk af te reizen om hetzelfde gevoel te ervaren. Beleef de vlasroute ‘Follow the blue line’ in eigen land en je begrijpt wat we bedoelen. ‘Follow the Blue Line’ vertelt het verhaal van de teelt van vlas tot en met het eindproduct van lijnolie en handbedrukt linnen. Na zes succesvolle edities is dit de zevende keer dat de vlasroute in Noordoost-Friesland wordt gehouden.

De vlasroute is dit jaar vernieuwd met de nadruk op olievlas. ,,De bezoekers van de vlasroute komen nu veel meer te weten over vlas. Zowel vezelvlas waar o.a. linnen van wordt gemaakt als olievlas waar lijnolie van wordt gemaakt. Op die manier kunnen we de vaste bezoekers weer nieuwe kennis meegeven. Tevens kunnen de bezoekers de verfplantentuin bezoeken. Hier groeien planten waar o.a. textiel op een natuurlijke wijze mee wordt geverfd als het maken van natuurlijke pigmenten. Het pigment kan dan o.a. worden gebruikt voor het maken van olieverf. De basis van olieverf is lijnolie en pigment. Met het thema ‘olieverf op linnen’ hebben we dit jaar een expositie in de kerk van Mitselwier met werk van een tiental kunstenaars. Door de afwisseling van ambacht, kunst en natuur kunnen we iedereen wat leuks bieden op de vlasroute’’, stelt organisator Nynke Runia die met haar ambachtelijke katoendrukkerij Kleine-Lijn in Blije één van de deelnemers van de route is.

Dit jaar zijn er maar liefst drie vlasvelden ingezaaid met vezelvlaszaad, te weten in Blije, Bollingwier en Ingwierrum.

Café Veldzicht in Mitselwier is tijdens de vlasdagen geopend voor een bakje koffie met vlaskoeken erbij. Mooie bijkomstigheid is dat in dit eetcafé ook geluncht kan worden. Eveneens te bezoeken op de vlasroute is vlechtwerker Douwe van der Weij uit Blije die laat zien hoe je eendenkorven kunt vlechten met vlas en riet. Bij de aardappelautomaat in Ternaard kun je uit één van de vakjes echte vlaskaas kopen. Op deze locatie kun je ook olievlas zien groeien. Vlasmuseum It Braakhok is geopend voor publiek met demonstraties op de vlasdagen.  Nieuw op de route is Wolwinkel Selden Sa in Eastrum met een uitgebreide collectie linnen garen. Ook zijn er op de vlasdagen inloopworkshops. Bijzonder is dat de route dit jaar wordt afgesloten met een prachtig nieuw vlasveld in Ingwierrum, bij biologisch dynamisch akkerbouwbedrijf Timpelsteed waar een kijkje in de boerderijwinkel uiteraard niet mag ontbreken.

De eerste vlasdag was zaterdag 15 juni en gaat elke zaterdag door tot en met 3 augustus. Alle locaties zijn open van 10.00-17.00 uur.

Actuele informatie is te vinden op www.vlasroute.nl

Tip: In het Fries Landbouw-museum te Leeuwarden is tot en met oktober de expositie ‘Vlas in Friesland’ te bezichtigen.

Onlangs is het boek ‘Fries Vlas’ verschenen. Het boek ligt te inzage op de vlasroute en is op de route verkrijgbaa