Algemeen

Werom blik nei Stiens, deel 1

De Stienser zal de komende weken tekeningen van Klaas Bokma (oud inwoner Stiens) plaatsen die eerder zijn gepubliceerd op Facebook. 

Eerst was er de ‘gelukkig nieuwjaar’ kaart met o.m. een Bokma Beton Bushokje.  Dit model bushokje heeft broer Sake in aluminium uitgevoerd ter gelegenheid van de opening van de vestiging van Bokma’s bouwbedrijf in Leeuwarden. Helaas is Sake ten gevolge van een hersenbloeding halfzijdig verlamd geraakt en bovendien zijn spraak verloren. Omdat Sake blijmoedig en positief reageerde op het getekende en omdat ik altijd al eens mijn (gelukkige) Stienser jeugd in woord en beeld wilde vastleggen is van het één het ander gekomen. Uitgangspunt is en was om de alom aanwezige vriendelijkheid van de doorsnee Stienser van die tijd een podium te geven. Dit zo nu en dan vanuit het perspectief van Sake.

 

Zie grote tekening:

A. Bedrijfsterrein Betonfabriek J. Bokma Stiens

B. Voormalig Herberg Koudenburg*

* gebouw van materialen afkomstig van door duinzand overdekt gehucht Koudenburg te Ameland, waar nu campingpark Koudenburg ligt. Bron: voormalig gemeente architect Durk Kuipers wiens vrouw Welmoed afkomstig is van Ameland.

C. Stienservaart met schip van zand&Grindhandel Hoekstra, als mede een skutsje met kermisattributen zijnde van de 'hobbelende geit'

D. Voormalige trochreed als werkplaats

E. Schuur, opslag voor bekisting hout e.d