Algemeen

Wilt u nog een vraag stellen?

Terwijl u dit leest ruim ik mijn bureaulade leeg, haal een fotolijst van de muur en trek de deur van ons kantoor in Ferwert definitief achter me dicht. 

Het is vandaag mijn laatste werkdag in een praktijk die ik 24 jaar geleden heb opgezet en die ik nu overdraag aan mijn 4 enthousiaste collega’s die hun aandacht en tijd verdelen over 8 locaties. De visie op voeding blijft in beweging. Zo’n 40 jaar geleden leerde ik dat alle diëten berekend moesten worden (’t liefst tot achter de komma!) en dat de weegschaal ‘zekerheid’ gaf. Die manier van werken hebben we allang achter ons gelaten. 

Wat was in diëtetisch opzicht opvallend in de afgelopen 24 jaar? Met name de ontwikkeling van het FODMaP beperkte dieet bij prikkelbare darm syndroom was baanbrekend. Ook nieuw was de toepassing van koolhydraatbeperking, die voor veel mensen met diabetes heeft bijgedragen aan vermindering van medicatie. Mijn laatste rubriek heeft u nu in handen. Vanaf 2013 kon u regelmatig de rubrieken lezen die altijd een raakvlak hadden met voeding, ongeacht de vraag die daarbij werd gesteld. 

Misschien herinnert u zich nog de volgende titels: schuilt er in u een Pippi Langkous (uitdagingen aangaan), hangt goed gereedschap onder een afdakje (overgewicht bij mannen), wie slaapt er in de logeerkamer (over knoflook), kriebelt het al (eten van insecten), koopt u rond uw 50ste opeens vestjes (voeding en de overgang), wat rekent u af bij de pomp (weerstaat u het ‘lekkers’) en bidt u voor bruine bonen (voordelen van peulvruchten)? Misschien heeft een rubriek u een keer aan het denken gezet of heeft u eens een tip toegepast. Met heel veel plezier heb ik de rubrieken geschreven. Op mijn verlanglijstje stonden nog de onderwerpen gefermenteerde voeding en voedselflats. 

Maar ik stel u voortaan geen vragen meer. Als u zelf nog een vraag heeft dan hoop ik dat u Diëtistenpraktijk Noord-Friesland weet te vinden - 0518-419202 - info@dietistennf.nl