Ondernemend

Notaris Siebe Swart na precies 50 jaar met pensioen

Op 1 juli 2025 gaat notaris Siebe Swart, na precies 50 jaar in het notariaat, met pensioen. Zijn lange carrière leidde langs verschillende notariskantoren, maar altijd in zijn eigen Friesland. Gespecialiseerd in het agrarisch recht, maar ook het ondernemingsrecht en personen- en familierecht, is Siebe altijd een waardevol onderdeel geweest van het team van DeHaan Advocaten en Notarissen.

Hij was slechts zeventien, net klaar met de havo, toen hij in het notariaat belandde. Dat was eigenlijk per toeval. Siebe: “Na de middelbare school wilde ik niet meteen gaan studeren. Ik had vrienden die al werkten, en daardoor mooie dingen konden kopen. Een brommer, een goede stereo-installatie, dat leek mij ook wel wat. Studeren kon dan wel in de avonduren.” En dus verstuurde hij een stel sollicitatiebrieven, ook naar enkele notariskantoren in Friesland. 

 

“Bij Adema in Leeuwarden zochten ze een administratief medewerker, oftewel: een typist. Ik wist niet eens precies wat een notaris deed, en toch mocht ik op gesprek komen.” Daar moest hij een stukje typen, maar gelukkig had hij op de havo zijn typediploma gehaald en werd hij aangenomen. Op 30 juni 1975 begon daarmee zijn lange carrière in het notariaat.

 

Doorstuderen tot 

kandidaat-notaris

En zoals gezegd: het studeren kon in de avonduren. Meteen begon hij met de klerkencursus, die hij in drie jaar afrondde. Daarna vertelde een van de kandidaat-notarissen bij zijn werkgever hem dat hij zou moeten doorstuderen. Veel zin om dat te gaan doen, had Siebe in eerste instantie niet. Hij moest eerst vwo halen om überhaupt Rechten te mogen studeren. Daarnaast stond er voor de opleiding Notarieel Recht in de avonduren de dubbele tijd ten opzichte van een ‘dagstudent’, dus zou hij er tien jaar over doen voor hij klaar was. “Tien jaar vond ik te lang, dus deed ik elk semester één vak extra, zonder de colleges te volgen. Ik kon bij medestudenten de aantekeningen kopiëren en dan zou ik wel zien waar het schip strandde. Lukte het niet, dan probeerde ik het de volgende keer weer.” Het lukte wel: hij rondde de opleiding in de normale vijf jaar af en studeerde in 1989 af als kandidaat-notaris.

Van Leeuwarden naar Stiens

Al die tijd was Siebe werkzaam bij dezelfde werkgever, al was deze aan aardig wat fusies onderhevig. In 1983 was Adema al gefuseerd met De Lange. Vervolgens werd er in 1995 gefuseerd met Wierda en Van Dijk, en rond de millenniumwisseling met Notarissen Gast in Leeuwarden en Pieffers in Stiens. Deze twee fusies kwamen samen in het kantoor Adema Gast Wierda Notarissen, afgekort AGW Notarissen. “Notaris Wierda stopte in 1998, dus toen kon ik benoemd worden tot notaris in Leeuwarden. Dat was een heel groot kantoor, zeker voor noordelijke begrippen. Op een gegeven moment hadden we acht notarissen en wel zestig tot zeventig medewerkers.” Bijna tien jaar werkte hij op dit ‘stadskantoor’, tot er zich een nieuwe kans voordeed: notaris worden in Stiens.

Zijn draai vinden

De stap van een groot stadskantoor naar een dorpskantoor bleek wel wennen. “De eerste periode vond ik het best moeilijk, en vroeg ik me wel eens af waar ik aan begonnen was. Maar uiteindelijk landde het wel. Het is mooi dat je echt ‘allround’ bezig bent, je doet alle voorkomende werkzaamheden. En het contact met je klanten is heel persoonlijk. Maar als het te ingewikkeld wordt, heb je altijd nog de specialisten op het grotere kantoor om je te helpen.”

In 2012 volgde nog een fusie, dit keer met De Haan Advocaten uit Leeuwarden. “Het toeval wil dat de voorganger van De Haan, Riedstra Tuinman Sleijfer Advocaten, vroeger onze buren waren. En als notaris heb je wel eens een advocaat nodig, of andersom, dus die contacten waren goed. We kenden daarom al veel mensen van De Haan Advocaten: we wisten wat voor vlees we in de kuip hadden.”

De laatste belangrijke fusie volgde in 2020, toen notaris Van der Hem uit Jorwert contact opnam met Siebe. Hij ging stoppen als notaris en had geen opvolger. Siebe nam hem over en verdeelde vanaf dat moment zijn tijd over Stiens en Jorwert. Maar, na drie jaar bleek dit een te grote wissel te trekken op het kantoor. “Jorwert was een drukke praktijk, dus moesten collega’s vanuit Leeuwarden en soms zelfs Groningen invliegen om het werk klaar te krijgen.” Ook Siebe zelf moest zijn tijd strak indelen om het te laten werken. Daarom werden de werkzaamheden geconcentreerd op de locatie in Stiens.

Een dubbel gevoel

Een duidelijke voorkeur voor een stadskantoor of een dorpskantoor heeft Siebe niet. Wel weet hij dat hij geen spijt heeft van zijn stap naar Stiens. De laagdrempeligheid van het dorpskantoor spreekt hem nog altijd aan. “Je hebt persoonlijkere contacten dan op een groot kantoor. Ik ben ook vrij benaderbaar, ik vind het niet erg als iemand mij in het weekend aanspreekt met een juridische vraag. Ik vind het vak ook gewoon heel leuk.”

Dat is dan ook de reden dat Siebe met een dubbel gevoel naar zijn aanstaande pensionering kijkt. Hij heeft in zijn vijftig jaar in het notariaat veel meegemaakt. Zo was hij betrokken bij een ludieke actie van Waterleidingsbedrijf Fryslân, dat Fries kraanwater wilde promoten door het in gewaarmerkte flesjes van bekende bronwatermerken te doen. Of moest hij van een dakloze cliënt een keer een bod van 10.000 gulden doen op een woning die voor 200.000 gulden te koop stond. 

Blijf jezelf en verplaats je in de ander

Voor beginnende notarissen heeft Siebe nog belangrijk advies: blijf jezelf, en verplaats je in de ander. “Toen ik voor het eerst een akte passeerde en er echt alleen voor stond, vond ik dat heel spannend. Dan was ik niet helemaal mezelf omdat ik het zó graag goed wilde doen. Maar het belangrijkste is om je dan te bedenken hoe je zelf behandeld zou willen worden. Dat geldt voor klanten, maar ook voor je collega’s. De menselijke maat is heel belangrijk.”

“Naar de notaris gaan is vaak spannend, dus je moet het ijs een beetje kunnen breken. Klanten komen toch bij je op belangrijke en emotionele momenten in hun leven. Ik probeer altijd mensen met een glimlach de deur uit te laten gaan.” En ook met collega’s is dat menselijke voor Siebe het mooist. 

“Mijn werkverhouding met collega’s is echt goed, vooral met notarieel medewerker Marga. Met haar kan ik echt lezen en schrijven, aan een half woord hebben wij genoeg. En de personeelsbijeenkomsten! De verbinding leggen, contact maken tussen de vestigingen, dat vind ik leuk.” De fotocollage van een personeelsfeest van een aantal jaar geleden prijkt dan ook op een prominente plek in zijn kantoor.

Per 1 juli heeft Siebe zijn aktes overgedragen aan de collega’s van de vestiging in Leeuwarden. Daar staan zij zijn klanten met diezelfde menselijke maat graag te woord